Млечните продукти са с най-голям ръст на цените сред хранителните стоки.

...
Млечните продукти са с най-голям ръст на цените сред хранителните стоки.
Коментари Харесай

Млечните продукти са с най-голям скок на цените сред храните

Млечните артикули са с максимален растеж на цените измежду питателните артикули. Кашкавалът е поскъпнал с към 47% за една година, при сиренето - 57%, маслото – с 39%, а киселото мляко – с към 40%. Така приблизително по тържищата цените на млечните артикули да се нараснали с 40-50% от предишния ноември до в този момент, коментира пред Нова тв Владимир Иванов от Държавна комисия по стоковите тържища и борсите.

На щанда в магазините цените на млечните артикули се подвигат още повече и към този момент може да се види кашкавал за над 35 лв. килограма и сирене за над 25 лева

За съпоставяне цените на едро по данни на комисията по стоковите тържища и борси са следните: от предишния ноември до в този момент кашкавалът е поскъпнал от 12.40 на 17.16 лева При сиренето растежът е от 7.81 до 11.41 лева, а при пакетче масло – за една година цената е скочила от 2.02 лева до 2.74 лева

Основна причина за ценовия скок производителите на млечни артикули изясняват с двойно повишените разноски за изхранване на животните и за преправка на млякото. Увеличават се и транспортните разноски за транспортиране на суровината до мандрите.

“Първо, с цел да има мляко, би трябвало да има фуражи, а разноските за тях набъбнаха двойно поради скока на цените на горивата и торенето. Само торовете са поскъпнали сред 4 и 7 пъти за последните две години. От тук набъбнаха разноските за изхранване на животните – най-малко 100% ”, изясни Димитър Зоров, който с изключение на производител на млечни артикули има и плантация във Врачанския Балкан.

До 1.20 лева е стигнала изкупната цена на суровото мляко. При това състояние не може да се произведе кашкавал под 18 лева за кг. Само имитиращи артикули може да са толкоз евтини, споделя различен притежател на мандра Никодим Войнов. 

Според него към този момент съществено се усеща недостигът на мляко за преправка. Затова и Никодим Войнов не изключва скоро българските млечни продукти да намалеят на щанда, което още повече ще вдигне цените им.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР